Все още няма водеща версия за пожара, който избухна рано тази сутрин в болница "Пирогов". В пламъците загинаха двама пациенти, други 30 бяха спешно евакуирани. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди Национална следствена служба да разследва инцидента.

Първоначално тиражираната версия, че пожарът е тръгнал от проблем с инсталацията, която доставя кислород в отделението, бе опровергана. Трагичният инцидент не е настъпил в резултат на неизправност на съдовете за течен кислород, показва проверката на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор във връзка с пожара в "Пирогов".

От "Пирогов" също заявиха, че системата за кислород там е изключително строго контролирана и всеки месец сертифицирана фирма проверява изправността й. Отделно всеки ден служител на болницата я проверява. Вчера всичко е било изправно.

"Категорично може да се каже че не става дума за авария или някакъв проблем свързан с нормалното функциониране на системата или някакъв свързан с нея апарат", каза и. д. директор на УМБАЛ "Пирогов" д-р Николай Габровски.

Той бе категоричен, че не става въпрос за взрив на кислородна бутилка, каквато бе първоначалната информация в медиите. Не е имало и неизправни апарати в стаята.

"Единственото, което е имало там, е газова инсталация, която подава кислород на пациенти със затруднено дишане. Единият от пациентите е бил с тежки увреждания на белия дроб и е имал нужда от повече кислород. Тази инсталация е била изправна. Освен това има служител на "Пирогов", който ежедневно отговаря за тези системи. Всяка неизправност своевременно се коригира и нямаме никакво основание да смятаме, че има неизправност", обясни проф. Габровски по bTV.

През деня все по-усилено се заговори, че вероятно пожарът е възникнал след като пациент запалил цигара.

"Няма пряк свидетел очевидец, който да ни каже каква е причината за да се случи въпросното възпламеняване дали е цигара, дали е искра дали е късно съединение или каквото и да е", каза Стойно Цветков - главен разследващ полицай на СДВР.

"Със сигурност такива неща по отношение на пушене се случват навсякъде, аз не мога да коментирам и не искам да влизаме в такава хипотеза", заяви и д-р Николай Габровски.

"В "Пирогов" по-голямата част от местата, в които пациентите се нуждаят от кислород, той се подава през централизирана система. Има газова станция в двора на болницата, която се зарежда с огромно количество кислород. По тръбопроводи от нея кислородът достига до там, където е необходим... В момента можем да прави само хипотези. Разбрах, че има група, която ще направи изключително задълбочено проучване. Там, където има повече кислород, има опасност от взрив. Поради тази причина в тези помещения е забранено да се влиза с цигари. За персонала съм сигурен, че не влизат с цигари там", каза бившият директор на "Пирогов" Спас Спасков пред Нова телевизия

Вътрешният министър заяви, че се работи по всички възможни версии.

"Колегите работят по всички версии, единственото което изключваме като версия е, че става въпрос за злонамерено действие или терористичен акт, така че това отпада въобще изцяло като възможна версия", каза министър Младен Маринов.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди Национална следствена служба да разследва пожара, а Софийска градска прокуратура образува наказателно производство за установяване на причините за инцидента. Води се досъдебно производство за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност. На местопроизшествието се извършва оглед от вещи лица и експерти по пожарна безопасност, разпитват се свидетели, изземва се документация от лечебното заведение, допълват от прокуратурата.

На заседанието на кабинета днес премиерът Бойко Борисов също коментира случая: "Разследването тече. Дано не се окаже, че са пушили в стаята".

Огънят е тръгнал от най-старата сграда на болницата, която се намира във вътрешния двор. Именно от втория етаж, където се намира Вътрешното отделение, от ВИП стая тръгва огънят, който подпалва балатума и прозорците. Съседната стая е по-голяма - в нея има 11 легла. От там пък започнала евакуацията. Наложило се дори болни да бъдат изнасяни на ръце, с дюшеци и одеяла.

"Изключително бърза реакция от абсолютно всички структури, благодарение на което огънят бе ограничен. Бе предотвратено разрастване на пожара, което щеше да доведе до над 80 жертви", каза проф. Габровски.

"Създаде се една пълна мобилизация - 12 пожарни с около 36 пожарникари, повече от 30 полицаи. От рано сутринта получихме обаждания от всички възможни институции. За щастие само в рамките на стаята, в която е станал взривът, са големите щети. Една стена трябва да бъде възстановена", обясни още проф. Николай Габровски.

Незабавно е  бил осигурен екип от психолози, които са работили с близките на двете жертви, както и с медицинския персонал, който е бил на място.

Няма и опасност за сградата, тъй като щетите са основно в стаята, откъдето е тръгнал пожарът.