Военен хеликоптер се е включил в гасенето на пожара, който гори в горските територии над симитлийското село Долно Осеново, съобщи за БТА директорът на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ инж. Дамян Дамянов. Пожарът вече е обхванал около 400 декара, като в ниската част се е запалила смърчова гора, а във високата горят храсти.

Около 80 души от горските предприятия, пожарникари и хора от Националния парк "Рила", на чиято територия е пожарът, участват в гасенето. Овладяването продължава, но теренът е много тежък, посочи инж. Дамянов. До мястото на стихията няма път, което прави невъзможен достъпа на пожарни автомобили. Изцяло се работи на ръка, което е много рисковано за хората, посочи директорът на ЮЗДП.

Огнената стихия се разраства бързо, защото има смрика, която гори като факла и бързо пренася пламъците, посочи инж. Дамянов и допълни, че се надява с падането на вечерта и захладняването пожарът да спре да се разраства.

Очакванията са обаче, че гасенето ще продължи и утре. Още от днес се прави организация, и в случай че не бъде потушен, утре в гасенето на пожара ще се включат около 100 човека.