Хеликоптер Ми -17 от състава на Военновъздушните сили се включи в гасенето на горския пожар в района на село Селиминово, област Сливен, който избухна вчера по обяд.

Машината е излетяла в 16.35 часа от авиобаза Крумово. Тричленният екипаж има задача да облива горските масиви от въздуха, като използва системата за борба с пожари "bambi bucket", с която е оборудван вертолетът.

Пожарът е локализиран, но все още не е потушен. Към момента гори боровата гора над селата Селиминово и Малко Чочовен. Днес в гасенето се включва и тежка армейска техника, която ще прави просеки за овладяване на огъня. Това съобщи пред журналисти главен инспектор Андрей Алексиев, от пожарната в Сливен.

По думите му обстановката е по-спокойна спрямо снощи. Изгорели са около 60 дка борови насаждения и над 200 дка сухи треви и храсти. Не са ясни причините за възникването на пожара.

Гората по пътя към стрелбище "Батмиш", западно от Сливен, горя в събота следобед. Пожарът обхвана борове. В гасенете се включиха и доброволци от Туристическото дружество "Стоте войводи" в Сливен.

По информация на кмета на Селиминово Тодор Тодоров пожарът е избухнал вчера около 13 часа по обяд.

Човешка небрежност при боравене с огън или незагасена цигара е една от възможностите възникване на пожара в района сливенските села Селиминово и Голямо Чочовене, коментира изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция по горите Сливен инж. Георги Дончев.

Според него пожарът е тръгнал от район над село Селиминово:

"Някъде на 200 мера над ромската махала. Примерно някой може да е излязъл. Има крави, коне горе. Примерно може да си е запалил, цигара да е хвърлил. Всичко е възможно".

"В момента има 15 човека там на място. По-важна е техниката, която е разположена, която между другото направи достъп и път, и по него очаквам след малко да се придвижат високопроходими машини на пожарна охрана, които вече да гасят с вода", каза още той.

Дончев очаква днес пожарът да бъде потушен.

"Ако ли не, така или иначе вече е локализирано и ако не капне дъжд, поне два три дни така ще си пуши, но няма опасност да прескочи нагоре, това искам да кажа".