Един от водолазите, участващи в операцията за издирване на индонезийския самолет, разбил се в понеделник в Яванско море, загина по време на работа под водата. Това съобщи днес сингапурското издание "Стрейтс таймс", като се позова на Исварто, командира на спасителния отряд от военноморските сили на Джакарта, предават ТАСС и БТА.

По предварителни данни причина за смъртта е рязка декомпресия, информира Исварто. Според новинарския сайт "Детик" 48-годишният Сиачруоа Анто е бил сред най-опитните местни спасители, участвал е и в търсенето на катастрофиралия през 2014 г. самолет на компанията "Еър ейша". Допреди седмица е работел в индонезийската провинция Централно Сулавеси, опустошена от земетресение.

Спасителите откриха в Яванско море двата двигателя на индонезийския боинг на компанията "Лайън еър", заяви днес ръководителят на националната агенция за издирвателни и спасителни операции Мухамад Сяуги. По думите му вчера и днес са намерени също "едно от крилата, колесникът и други фрагменти" от самолета, а група водолази са забелязали и фюзелажа на машината.

Засега не е използвана тежка техника за вдигане на тези части на повърхността. Според спасителите самолетът е напълно разрушен. По предварителни данни се е разпаднал от удара при падането във водата.

Днес спасителите търсят най-вече звукозаписващата "черна кутия" на самолета, след като вчера от 30-метрова дълбочина бе изваден първият самописец и специализирана лаборатория към Комитета по сигурността в транспорта дешифрира вече данните за параметрите на полета. Според шефа на ведомството Соерджанто Таджахоно резултат ще има след седмица или две, когато ще бъдат направени предварителни изводи за причините, довели до катастрофата.

В дешифрирането на данните от "черните кутии" участват и представители на корпорацията "Боинг", а разследването се подпомага от служители в Националния съвет по сигурността в транспорта на САЩ.

На борда на падналия самолет е имало общо 189 пътници - 181 пътници и 8-членен екипаж. Спасителите смятат, че всички те са загинали. Следствието засега не огласява никакви версии за станалото, допълва ТАСС.