Водещата версия за причинител на пожара в ТЕЦ Сливен е искра, която е стигнала до балите от проводници с високо напрежение. Причина това да се случи е ураганният вятър вечерта в града. Това обявиха от предприятието в официално съобщение до медиите. За щастие, пожарът вече е овладян и няма никаква опасност за населението. При инцидента няма и пострадали.

Ето го цялото съобщение:

Във връзка с избухналия пожар на територията на Топлофикация Сливен, бихме искали да дадем известна яснота относно причините и да разсеем всички съмнения, които биха породили спекулации по повод случилото се.

Вечерта в понеделник в обособен склад, в който се съхраняват бали за слама, възникна пожар и поради силния вятър огънят се разпространи изключително бързо и овладяването му беше трудно. Вероятно балите са се самозапалили. Предполагаме, че поради ураганния вятър в близко разположени проводници високо напрежение са се получили искри, които са попаднали в балите и оттам са се възпламенили. Точните причини предстои да бъдат установени и анализирани.

Цяла нощ, съвместно с пожарникарите, както и наша техника, се опитвахме да обезопасим периметъра, за да не позволим на пламъците да се разпространят из Предприятието и съседните зони.

Пожарът вече е изцяло овладян и не съществува опасност. Искаме да изкажем огромната си благодарност на всички, които пркараха цялата нощ, в опити за потушаването му. Поривите на вятъра бяха над 100км/ч и това превърна гасенето на огъня в изключително трудна задача.

Информираме, че няма пострадали и ранени при пожара хора, както и не са засегнати сгради.