Частичното бедствено положение в Етрополе остава, след като придошлите води на река Малки Искър наводниха част от града, няма пострадали, но има наводнени къщи, питейната вода не е годна за пиене, а по обяд започна да вали отново в района. Прогнозата на НИХМ е интензивни валежи в района и днес.

Засега няма опасност Етрополе да остане без вода, заяви зам.-кметът Станка Димитрова. Тя съобщи, че две от помпите в помпената станция не работят заради придошлите води на река Малки Искър. Поискали сме помпи и ще се ремонтира, посочи Димитрова.

Вижте снимки >>

Изграждат диги на места в кварталите на града, където има опасност при следващи дъждове реката да прелее, предаде БТА.

Ще купим минерална вода за готвене за детските градини в града, каза още Димитрова след като от "ВиК ЕООД-София предупредиха, че водата в Етрополе да не се използва за питейни нужди, защото е с влошени качества.

Зам.-кметът Станка Димитрова

Снимка: БТА

За битови нужди няма проблем да се използва, обясни Веселка Борисова, технически ръководител на "Район Етрополе" към дружеството. Тя посочи, че водата от Речно водохващане (РВ) "Кози дол" е с повишена мътност, поради наличие на наноси и пясък, следствие от проливните дъждове, които се изляха там от няколко дни.

Снимка: БТА

В момента екипите на ВиК чистят и идва чиста вода, което е добра новина за жителите на общината. След като бъдат приключени дейностите по почистването, ще бъде пусната водата за общинския център само от РВ "Кози дол", за останалите речни водохващания като "Влайковица", все още няма възможност. Голямото количество вода е затлачило всичко с камъни, наноси и пясък. На едно от местата дори има тръба, която е изкривена, разказаха от ВиК дружеството.

Снимка: БТА

Помощ в разчистването оказват екипи от рудник "Елаците-Мед АД", багери копаят, слязла е техника, която помага в разчистването на града.

Водохващане "Кози дол" работи на 50-60%, но в района отново започва да вали, отбелязват още от "ВиК" ЕООД - София. Помпената станция работи от 4 ч. тази сутрин.

Ситуацията в град Етрополе вече се успокоява, макар всички улици да са в кал и тиня.

Снимка: БТА

Вчера около 19 часа в района на Етрополе се разви буря със значителни валежи. По данни на МВР запушеното корито на река Малки Искър е предизвикало наводнение в западната част на града. Екипи на пожарните служби в Етрополе и Пирдоп са отводнили 14 адреса. Заради придошлите води на реката частично е разрушен мост, който води към помпената станция на града.

Снимка: БТА

По-рано събрали се местни жители на мястото на помпената станция, където беше отнесен мост, коментираха, че под реката минава тръбата, която осигурява вода за населеното място и ако тя се спука целият град остава без вода. Също така изразиха притеснения заради обилните дъждове, които се очакват в района този следобед. На място има багер, който е изчистил част от образувалите се тапи от дървета и камъни. Машината стои на място, ако се наложи отново да извърши почистване.

Снимка: БТА

"За пет минути нивото на реката се вдигна с метър и половина. Трябва всяка пролет и есен да се чистят корита и канавки, затова стават тези проблеми, не се чисти", коментира жител на Етрополе, живеещ в близост до моста. Той разказа, че водата е преливала на един метър над моста, заради образували се две тапи.

Снимка: БТА

Събралите се в района на помпената станция етрополци разказаха още, че от кметството са им казали, че снощи е бил изпуснат язовирът в близост до града, защото е започнал да прелива.

Снимка: БТА

Кризисният щаб в града продължава работа. От обяд започва описването на щетите, както и да се изясни от какво имат нужда засегнатите от бедствието хора.

Снимка: БТА

Заради дъждовете свлачище затвори временно пътя между Асеновград и Смолян тази сутрин. Голяма земна и скална маса е паднала на пътното платно в края на Нареченски бани. В момента движението на превозни средства е преустановено и екипи на Агенция "Пътна инфраструктура" извършват почистване на участъка.