Товарен влак дерайлира край жп гара Калояновец днес към 12 часа на обяд. Движението в района е спряно. При инцидента е скъсана контактна мрежа, съобщи Нова телевизия.

Дерайлирали са последните два вагона на влака, но товарът им не е опасен, допълни bTV.

Няма пострадали.

През 2014 г. бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Калояновец. При инцидента загина машинистът на влака, а десетки пострадаха.

Няколко часа след инцидента, експертите вече имаха водеща версия и тя е, че вагонът се е обърнал на релсите заради технически проблем - разбит лагер на колело.  Щети има и по контактната мрежа.

Композицията с меден концентрат минава през гара Калояновец на път за София със скорост около 30 км в час, твърдят експерти, съобщи bTV. Причината за инцидента вероятно е техническа - скъсан лагер в колелото на дерайлиралия вагон.

"Вероятната причина е скъсана осна шийка заедно с буксовия възел на твърдата полуос на движението дясна... И може да ни е за добро, че се е случило в гарата с тази ниска скорост, защото ако беше на междугарие, щетите щяха да бъдат невероятни и огромни", заяви Бойчо Скорбански, държавен инспектор по разследване.

Междувременно между гарите Свобода и Чирпан е възникнал инцидент между лек автомобил и товарен влак, съобщават от БДЖ. Заради това се отменя пътническият влак № 80103 Пловдив-Ямбол в участъка Чирпан-Свобода, а пътническият влак № 80100 Ямбол-Пловдив в участъка Свобода-Чирпан се движи с 90 минути закъснение.

Бързият влак № 8650 се отлонява през гарите, Стара Загора-Тулово-Карлово-Пловдив и продължава по разписанието си. Пътниците за гарите от Стара Загора до Пловдив ще бъдат превозени с автобуси.

Бързият влак № 8651 София-Варна се отклонява през гарите Пловдив-Карлово-Тулово-Стара Загора и продължава по разписанието си. Пътниците от гара Пловдив до гара Стара Загора ще бъдат превозени с автобуси, които ще спират на всички гари по разписание.