Пътнически влак дерайлира край Барселона тази сутрин. Един човек е загинал, а 49 бяха ранени, пет от които сериозно, съобщиха от полицията.

Злополуката е станала между градчетата Тераса и Манреса. Причината за катастрофата е свлачище, съобщи в Туитър операторът на влака Адиф.

Регионалната агенция за гражданска защита съобщи, че два от вагоните са излезли от релсите към  06,15 ч. местно време на около 45 километра северозападно от Барселона. Пожарникари и аварийни работници са евакуирали 133 пътници, от които 44 са леко ранени, а 5 със сериозни наранявания и закарани в болница, съобщи wjtv.com.

Снимка:АР/ БТА

Машинистът видял свлачището и е ударил аварийните спирачки, но не е успял да предотврати катастрофата, съобщи каталунският вестник Ел Периодико.  Районът е бил ограден с мрежа за задържане на скалите", но не е могъл да удържи свлачището", каза министърът на транспорта Хосе Луис Абалос. Той заяви, че министерството му ще разследва причината за инцидента.

През последните дни в северна Испания поройни дъждове предизвикаха наводнения и свлачища.

Свлачищата вече причиниха инциденти с влакове в същата зона през 2009 и 2011 г. През 2013 г. 79 души загинаха, когато влак, пътуващ от Мадрид до северозападния град Сантяго де Компостела, релсите.