В непристъпни части на Стара планина, както и край сръбските градове Търговище, Вране, Прокупле и Босилеград още бушуват пожари, превантивно са евакуирани трима души, съобщи сръбската държавна телевизия РТС.

Руско-сръбският хуманитарен център в Ниш се е включил в борбата с пожарите в горите в Стара планина и в югоизточна Сърбия. Центърът е готов да координира и да съдейства за използване на авиацията на руското министерство на извънредните ситуации в съответствие с утвърдената процедура на правителствата на Русия и Сърбия, се казва в съобщение на центъра, цитирано от телевизията.

Снимка: БТА

Пожарът е в непристъпен за автотранспорт район, до който пожарникарите стигат пеша за два часа. Гъстият дим затруднява използването на хеликоптери.

В планинската част на община Босилеград, както и в част от община Търговище, където огънят обхвана около 500 хектара ниска растителност и дървета, е в сила извънредно положение. Превантивно евакуирани са трима души, по-възрастни самотно живеещи хора.

В околностите на Вране огънят е обхнанал 13 квадратни кимолетра. На помощ на местните пожарникари, както и в Търговище, на помощ са се притекли колеги от други градове, както и хеликоптери на сръбското вътрешно министерство.

Потушен е пожарът край Прокупле, където горя ниска растителност и част от гората. Овладян е и пожарът в района на Лесковац и Бойник, където горяха храсти и ниска растителност.