Вандали посегнаха на вековните секвои в местността "Ючбунар" край Кюстендил. Проверка на РИОСВ - Перник е установила, че непосредствено до гората от млади секвои има организирано нерегламентирано огнище. На две от вековните секвои има повреди - направени са дупки, от които има изтичане на смола, която в последствие е палена и по корите има следи от обгаряне.

От Държавно ловно стопанство "Осогово" са взели мерки, като са поставили две табели. Едната е противопожарна, другата забранителна, със съответните съдържания да не се пали огън в гората и да не се извършват дейности като кастрене на клони и чупенето им, които могат да навредят на вековните дървета. Вече е заличено и нерегламентираното огнище.

Към този момент няма постоянна охрана, която да наблюдава природната забележителност.

Трите гигантски секвои в местността Ючбунар край село Богослов, попадащи в териториалният обхват на ТП ДЛС "Осогово", са обявени за природна забележителност през 1989 година с цел опазването им. Те бяха номинирани за Европейско дърво на годината за 2018 г. и бяха класирани на 8 място с 11 625 гласа. Това са и най-старите и най-високи секвои в България, като възрастта им е над 120 години, а височината над 30 метра. Около тях има над 100 по-млади секвои, отгледани от семена от горските работници Илия и Гюла Цветански.

От ДЛС Осогово се обръщат с призив този вандализъм към секвоите да бъде преустановен. Ако станете свидетели на повторно посегателство, ви молят да проявите обществена отговорност и да уведомите стопанството, РДГ Кюстендил, РИОСВ- Перник или МВР.

Секвоята е вечнозелено иглолистно дърво, живеещо до над 2000 години и считано за най-високото дърво в света- достига до над 115 м височина и над 7 м диаметър в основата. Естествената му  среда е Калифорния, Северна Америка. Гората от този секвоя край село Богослов е единствената по рода си в България. Отделни дървета  са засадени на различни места в страната (например край Боянската църква, в двора на Бачковския манастир и др).