По разпореждане на кмета на Община Благоевград Илко Стоянов възпитателка, която е била заснета да упражнява насилие над малко дете и да му удря шамари в благоевградската детска градина № 6 "Щастливо детство", е отстранена от работа.

На клипа се вижда как въпросната служителка влачи детето, раздрусва го на пейка пред оградата на детската градина, а след това го удря няколко пъти по лицето. Свитедели на побоя са две момиченца и момче, седящи на същата пейка. Видеото е заснето от благоевградчанин, който го е качил в социалните мрежи и е подал сигнал в полицията.

Родителите коментират, че децата са не по-големи от втора група. Част от тях споделят, че и техните деца са били в същата детска градина и са имали проблеми с отношението на възпитателите.

Назначена е специална комисия, която в срок до две седмици трябва да установи всички факти и обстоятелства, свързани със случая, обяви на брифинг кметът на Благоевград.

"Служителката е отстранена от работа. Няма как в тази ситуация да остане в системата", коментира Стоянов, цитиран от "Фокус". Прокуратурата и полицията също започват разследване по случая, стана ясно от думите на градоначалника.

"Използвам случая да се извиня на родителите на детето. То е в добро състояние", уточни кметът Стоянов. Той добави, че според първоначалната информация, с която разполага, детето е искало да отиде при своята сестра, която е в друга група и именно това е нещото, което е създало напрежението и е довело до случката.

Възпитателката, която дърпа и удря малкото дете е дългогодишен служител в системата. До този момент няма поддавани сигнали срещу нея. Директорът на детската градина, който е бил в отпуск, се е прибрал незабавно. Предстои да бъде проведена родителска среща, на която участие ще вземе и представител на общината.

Кметът на Благоевград беше категоричен, че в случая не става дума за системно насилие, а за инцидент и призова да не се създава излишно напрежение.

Всички факти и обстоятелства около проверката ще бъде оповестени публично, допълни градоначалникът.