Софийска районна прокуратура се самосезира след телевизионен репортаж за простреляно бездомно куче в столицата.

Животното е жестоко ранено няколко пъти от неизвестен извършител в квартал "Манастирски ливади". Спасено е от мъж, който го открива и го откарва във ветеринарна клиника.

Прокуратурата е започнала разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325 "б" от НК - "който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева".

Стефан Лазаров открива простреляното куче в локва кръв и в безпомощно състояние близо до детска площадка.

"В началото си помислих, че е блъснато от кола, защото изглеждаше зле. На следващия ден обаче разбрахме, че то не е блъснато, а по него е стреляно няколко пъти", разказа той пред БНТ.

Младият мъж обаче няма възможност да му помогне и публикува негова снимка в група за защита на животни в социалната мрежа. Участникът в "Игри на волята" Николай Стефанов я вижда и заедно с приятелката си откриват в междублоково пространство раненото животно.

"Картината беше покъртителна. Животното изглеждаше почти умряло, цялото заобиколено от мухи. От много места му течеше кръв. Не се движеше", разказа Ясмина пред Нова телевизия.

"Гушнах кучето, защото то беше много зле", сподели Николай.

Младите хора веднага занасят раненото животно в клиника. Ветеринарният лекар д-р Калоян Войчев разказа, че животното е докарано при него с рана от бойно оръжие в главата, с липсващи лицеви кости и око. По думите му подобни случаи в практиката си среща ежедневно.

Кадър от Нова телевизия

"Предполага се, че оръжието е пушка. На рентгена се виждат самите сачми. Седем пъти е простреляно кучето", допълни Ясмина.

В клиниката преливат на раненото животно кръв от друго куче.

"Аз въобще не се замислих. Веднага отидохме с моето куче, взеха кръв от него, за да могат да прелеят на пострадалото. Аз съм доброволец към две организации за спасяване на кучета и това е всекидневие. Затова силно се надявам зоополицията и другата полиция да си съдействат и да разберат кой е стрелецът", разказа Стефан Димитров.