32-годишен турски гражданин, работещ като програмист у нас, загина, след като падна от втория етаж (първоначално беше съобщено, че е от третия етаж) на жилищна сграда на бургаската улица "Хаджи Димитър". Младият мъж се паникьосал, след като в обитавания от него апартамент започнал да навлиза гъст дим от пожар в избените помещения на кооперацията. Инцидентът е станал около 15.30 часа днес.

Половин час по-рано живеещият в сградата Атанас Джестанов слязъл в мазето, за да реже стари железа с ъглошлайф. Искра обаче подпалила натрупан в мазето стиропор. Гъстият дим обгазил цялата пететажната сграда, съобщи Дарик радио.

"30 метра пушек се извиваше нагоре", разказа очевидец.

Хората започнали да напускат сградата. Турчинът обаче излязъл на балкона, хванал се за парапета и опитал да се спусне по водосточната тръба, за да се спаси. Събралите се пред входа съседи го предупредили, че може да падне, но той не ги послушал. В следващия миг желязното парче, за което се държал, се отчупило и той полетял. Паднал на паважа с главата надолу и починал на място.

"Почти нищо не видяхме, но дима го усетихме. Много беше задимено. Помислихме, че някой от апартаментите гори. Жалко за момчето, което загина. Много тих беше, поздравяваше. Живееше тук от около два месеца", казаха живеещи в кооперацията.

"Много хубав, млад човек беше загиналия, бях приятел с него. Разказвал ми е, че е роден в Гърция, но се оженил за туркиня и живял там, имали дете. Преди 3 г. се развел и дошъл в България. Пили сме водка 3-4 пъти", разказа самият Джестанов, предизвикал пожара.

След пристигането на пожарната започнала масова евакуация на сградата. В болницата в Бургас са откарани две деца - две братчета - бебе на 9 месеца и момченце на година и половина, за които съмнения, че са обгазени. Те остават под наблюдение, съобщи "24 часа".

Токът в сградата е спрян.