Средиземноморският циклон "Ксенофон" преминава днес през Южна Гърция с най-лошото си време. Оттук нататък той ще се движи през Егейско море - утре от него ще вали на Халкидическия полуостров, особено на Атон. След това очакванията са да тръгне към европейската част на Турция. Постепенно обаче ще отслабва, съобщава Нова телевизия.

Циклонът ще засегне и нас, главно Югоизточна България.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология обявиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Очакваните валежи са до 25 л/кв.м.

По-значителни обаче ще бъдат валежите в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян. Там утре се очакват до 50 л/кв. м, а също силен и бурен вятър.

В областите Варна и Добрич предупреждението е за силен вятър. И у нас ще има вълни, не като в Гърция, но морското вълнение определено ще се усили.

Циклонът тръгва от Йонийско море. Оттам започва бавното му придвижване на североизток, показват картите в Националния институт по метеорология и хидрология:

"Причината е създалата се атмосферна циркулация над континента в края на миналата и началото на тази седмица към Средиземноморието през Балканите се спусна доста студена въздушна маса и в следствие на това студеният въздух, който в комбинация с топлата морска повърхност, се създадоха условия за бърз циклогенез", заяви Красимир Стоев.

Зараждането на циклоните е много типично през есента, казват климатолозите. Не винаги обаче природните явления са толкова силни:

"Може би на 5 години в тази екстремна стойност, но все пак това е част от времето септември и октомври", заяви Георги Рачев.

Ураганният вятър в Гърция може да достигне и над 120 километра в час:

"Ще има количества и над 200 литра на квадратен метър за денонощие, така че това е твърде опасно метерологично време, също поривите на вятъра, силното вълнение", каза Красимир Стоев.

Климатолозите са на мнение, че циклонът едва ли ще е съпътстван скоро от други с подобна сила:

"Няма индикация, нормална индикация, че това ще се случва и ще става все по-често и по-често, засега е така, какво ще бъде - предстои да видим", допълни Георги Рачев.

Прогнозите сочат, че лошото време ще засегне и нашата страна, но не така сеирозно както Гърция и Турция.