Разследването на случая в Своге продължава. В петък трябва да бъдат назначени двете основни експертизи, които касаят асфалтовите проби и качеството на мантинелата. Това каза пред журналисти в парламента главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му, ще се установява дали иззетите материали отговарят на стандартите, установени за мантинели, катто и ще се преценява съответствието на асфалтовите проби с рецептата на асфалтова смес, особено елементи, свързани с наличието на варовик или варовикови смеси в тях.

Това, че експертизите ще бъдат назначени в петък, се дължи на необходимостта от осигуряване на абсолютно безпристрастни експерти и място за изследване. Най-вероятно асфалтовите проби ще бъдат изследвани в австрийска лаборатория, а на мантинелата от Института по металознание към БАН“, каза още Сотир Цацаров.

Късно вечерта на 7 септември фаталният участък от пътя Своге - София, където стана тежката автобусна катастрофа със 17 загинали, бе преасфалтиран, а ден по-късно бе положена и новата шумяща маркировка.