Лекарите в МБАЛ-Пазарджик се борят за живота на известния български цигулар и зам.-председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци Николай Куманов, но има нужда от кръв, съобщиха пред Dir.bg от Кръвния център в лечебното заведение.

От там призоваха всички, които могат да помогнат да дарят кръв в кръвните центрове в Пазарджик или в Пловдив. Кръвната група няма значение, само на бележката за дарената кръв трябва да бъде посочено, че е за Николай Куманов в реанимацията на МБАЛ-Пазарджик.

Цигуларят пострада с още трима души при жестоката катастрофа, станала на 1 септември в района на 105-ия километър на магистрала "Тракия". Колата, в която пътували, била изтласкана от ТИР и се нанизва на разделителната мантинела. Металната релса пробива гръдния кош на Николай Куманов, като поразява тежко вътрешни органи, както и гръбнака му.

"Състоянието на пострадалия е изключително тежко и все още не може да се каже, че опасността е отминала. Имаме нужда от кръв за кръвопреливане, с всичко останало се справяме. Надяваме се на добър изход, въпреки че след стабилизирането ще предстоят операции", обясни директорът на болницата д-р Васил Вълчев.

Николай Куманов започва да учи цигулка при Антоанета Пенкова още на 5-годишна възраст. През 1982 година завършва средно образование в Средно музикално училище „Любомир Пипков” – София, където е ученик на Любомир Бахаров. През 1987 година завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” в класа на проф. Георги Бадев.

През януари 1992 година, след успешно издържан конкурс, цигуларят влиза в състава на Софийска Филхармония в групата на първи цигулки, където работи и до днес.