Български ученици, които са били на екскурзия в Италия, са пострадали след станалата по-рано експлозия на автоцистерна край летището в Болоня, съобщи италианската национална телевизия Рай 1, на която се позова БНР.

По-късно МВнР уточни, че са пострадали седем ученици от група от 20 единайсетокласници от механотехникума "Владимир Комаров" в Силистра, които са в Италия по специална европейска програма - на практически стаж в местна фирма.

По информация на директора на гимназията, която също пътува с групата, двама ученици вече са изписани от болница, още трима ще бъдат изписани най-късно утре сутринта. По-тежко е пострадал един ученик, който има наранявания по краката, но е без опасност за живота.

БНР предаде, че по-тежко пострадалият ученик е настанен в болница в Чезена, останалите са в в лечебно заведение в Бацано.

Установен е контакт с родителите на децата, съобщи още МВнР.

Групата се придружава от четирима преподаватели от училището, сред които няма пострадали.

Огнени кълба дим след взрива

Снимка: AP/БТА

Почетният консул на България в Болоня Франко Кастелини ще посети болниците в района, където са настанени българските младежи заедно с преводач, за да получи по-изчерпателна информация за състоянието на учениците.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти, със службата по гражданска защита и с болниците, в които са настанени учениците.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043

Екплозията доведе до много жертви и ранени и предизвика сериозни материални щети

Снимка: AP/БТА

Поне двама души са загинали, а близо 70 бяха ранени при експлозията. При взрива и последвалия пожар се е срутил част от надлез. Множество хора са пострадали от отломки и парчета стъкло от счупени прозорци на съседни сгради.

При експлозията и последвалия пожар се е срутил част от надлез

Снимка: AP/БТА

Снимка: БТА

Снимка: AP/БТА