Повечето деца, пострадали при вчерашната тежка катастрофа и последвал взрив на цистерна край италианския град Болоня, вече са изписани от болница. Общо седем български ученици са пострадали, но психологическа помощ е оказана на осем деца.

"Три от децата са в две в болници, като едно от тях е най-сериозно пострадало - то е с обгорени долни крайници, останалите са изписани", съобщи генералният консул в Милано Росен Русеф пред бТВ.

Най-пострадалото момче е с обгорени крака след като горещата вълна от взрива е разтопила джапанките на краката му.  То е настанено в болницата в Чезена. Други двама ученици са в болницата "Бел Ария" в Болоня.

Децата са част от група от 20 ученици в 11-и клас на професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в Силистра. Учениците са били в Болоня на практически стаж в различни фирми и са били настанени в хотел в близост до инцидента.  Пострадалите деца са отивали да си купят нещо от магазин наблизо, когато цистерната се взривява. Те са вървели пеша по магистралата и са пострадали от взривната вълна и летящи горящи предмети. Всички те са получили обгаряния.

По думите на консула децата запазват спокойствие, доколкото може да се каже след преживения шок.

Експлозията на магистралата край квартала "Борго Панигале" на Болоня стана, след като цистерна с възпламенителен товар връхлетя върху редица от спрели превозни средства. Взривът беше последван от още по-мощна експлозия, от която се срути част от моста на магистралата. Възпламениха се автомобилите на представителни магазини за продажба на коли, ударната вълна изпочупи прозорците на жилища и магазини, а хората бяха евакуирани.

Експлозията на магистралата край квартала "Борго Панигале"

Снимка: БТА

По последна информация на италианските медии при експлозията е загинал един човек, ранени са над 70.

Експлозията на магистралата край квартала "Борго Панигале"

Снимка: БТА

Генералното консулство засега не организира прибиране на децата, които не са в болница. Ако някое от тях поиска да се прибере, консулството ще съдейства.

Българските ученици от Силистра са в Болоня от 3 август и е предвидено стажът им да продължи до края на месеца, уточни Геновева Кондова от регионалния инспекторат по образование в Силистра. Те учат компютърна техника и технологии и практиката им е свързана с тяхната специалност. Учениците са пълнолетни. Били са в неподходящото време на неподходящото място, коментира Кондова.

Генералното ни консулство е в постоянен контакт с местните полицейски власти и службата на гражданска защита, както и с болничните заведения, в които са настанени пострадалите ученици. Мисията ни е в готовност да окаже и необходимото съдействие на място. Информирани са повечето родители на децата.

Български граждани, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на дежурния телефон за спешни случаи на Генералното консулство: 00393337826043.