Фериботът "Андрос Джет" е отплавал от гръцкия остров Наксос към остров Самотраки днес около обяд и ще пристигне към 22 часа, съобщиха от МВнР.

По последни данни на кметството и на пристанищните власти на Самотраки днес се очаква да бъдат осъществени от и към острова няколко курса Самотраки-Александруполис с още два кораба. Това са: кораб "Зефирос" - само за пасажери, и кораб "Анакс" - само за автомобили.

От Александруполис вече е отплавал и ферибот само за доставка на острова на стоки, чийто недостиг започва да се чувства на остров Самотраки.

Четвърти ден близо 1500 туристи са блокирани на Самотраки. Заради силния вятър и бурното море през последните дни ферибот не можеше да достигне острова, където почиват и много българи.

Очаква се фериботът "Адрос Джет", който е с капацитет 600 души и 75 автомобила, да пристигне на пристанище Самотраки в 22.00 часа тази вечер.Ще натовари пътници и леки автомобили веднага и ще отплава към Александруполис. Ако условията позволяват, фериботът "Андрос Джет" ще направи следващо пътуване до Самотраки веднага.

В четвъртък, 15 август, корабът ще изпълнява толкова маршрути, колкото е необходимо, за да облекчи ситуацията на остров Самотраки.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

На Самотраки в момента се намират 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Франция, Великобритания, Италия и Сърбия. Вчера местните власти им осигуриха безплатни нощувки и храна.

Продължава да се предлага безплатна храна. Списъкът на заведенията, които я осигуряват, може да бъде видян на сайта на МВнР.

На пристанището на Александруполис вчера можеха да бъдат видени туристи, предимно от Гърция, които с дни нощуваха на пристанището, очаквайки транспорт до острова.