Четири деца от холандски център за дневни грижи загинаха, след като влак блъсна товарен велосипед на железопътен прелез в град Ос близо до границата с Германия. Още едно дете и жена са тежко ранени.

Децата са били на път към местните училища. Жената току-що била оставила дете в едно училище, преди да тръгне към следващото.

Прелезът, който се намира близо до железопътната гара на града, е имал предупредителни светлини и бариери, които предпазват пешеходците от трасето, когато преминават влаковете. Имало е многобройни свидетели на трагедията, включително и други деца в училищна възраст, съобщиха от полицията

Според непотвърдена информации товарният велосипед с петте деца е преминал под бариерата на прелеза, преди да бъде ударен.  Свидетели разказват, че на прелеза е имало поне 15 чакащи коли.

Товарни велосипеди, които имат голяма дървена кутия, монтирана на рамката пред ездача, са използвани преди това за транспортиране на стоки, но сега са популярни сред холандските родители, които возят с тях малки деца.

"Ние информирахме засегнатите семейства за тази ужасна новина - заявиха от полицията в изявление. - Разследваме как може да се е случило това."

Холандският съвет за безопасност разследва причината за произшествието.

Компанията, отговорна за железопътната инфраструктура, заяви в изявление, че причината за сблъсъка е обект на разследване.

Град Ос се намира близо до германската граница, на 100 километра югоизточно от Амстердам.