Традиционният събор на връх Бузлуджа, който БСП организира всяко лято, тази година беше белязан от трагедия. 85-годишната Пенка Д. от Никопол е починала, след като била ударена от един от стотиците автобуси, тръгнали за тържествата на социалистите в събота. Възрастната жена  починала няколко часа по-късно, но от полицията в Стара Загора съобщиха днес за катастрофата.

Сигнал за инцидента, станал на третокласния път между върховете Шипка и Бузлуджа, бил подаден към 10,40 часа на 28 юли. Ранената старица била откарана веднага в габровската болница със 7 счупени ребра и фрактури на два от шийните прешлени, които се оказали фатални за живота й.

За събора от Никопол тръгнали стотина души, които пътували с автобус "Сетра", два микробуса и няколко леки автомобила. Именно автобусът, с който пътувала баба Пенка, я ударил. Тя била пред него по време на кратка почивка, когато рейсът потеглил. Все още не е ясно по какви причини. 51-годишният шофьор не е употребил алкохол, уточниха от полицията след направена проверката с дрегер на мястото.

В родния си Никопол жената била известна като дългогодишна учетелка и читалищна деятелка, съобщи "24 часа".

На същия път към 15,50 часа - след концерта на Горан Брегович, е станала още една катастрофа, която обаче се разминала само с материални щети. При придвижване на заден ход с автобус "Ивеко" от Монтана шофьорът загубил контрол и ударил два други рейса.

В деня преди събора пък автобус с младежи-активисти на социалистически партии от няколко балкански страни, които участваха на кръгла маса в Казанлък, катастрофира на път за връх Шипка. На един от завоите в местността "Момин гроб" в него странично се удари камион. За късмет, и тогава нямаше пострадали.

 Няколко пъти възрастни хора са умирали от инфаркт на Бузлуджа по време на събора, а преди 2 години мъж се загуби в гората и останките му бяха открити чак след 12 месеца.