Тръба в училищен басейн откъсна част от пръста на 9-годишно дете. Майката му възнамерява да съди ръководството на учебното заведение. 9-годишно момиче  беше оперирано в "Пирогов". Институциите проверяват случая, съобщиха bTV и Нова телевизия. 

"Телефонът ми звънна и нейният брат, много притеснен, ми каза: "Мамо, бързо ела тук, че част от пръста на Вики се откъсна", Нещото, което заварих, беше Вики - изпаднала в шок. Тя пищеше и питаше: "Мамо, аз ще имам ли пръст, ще имам ли пръст". Тя ми обясни, че треньорът за малко е излязъл. При едно от обръщанията е видяла, че тръбата е била сцепена. И всъщност, докато са чакали, се е гмурнала да покаже на другите къде е сцепена тръбата", разказа пред Нова телевизия майката на пострадалото дете Ралица Иванова.

В този момент, твърди родителят, някое от децата в съседните коридори стъпва на тръбата и пръста на Вики се заклещва.

"Тя изпитва болка съответно, дърпа си пръстчето и то се откъсва", коментира още Иванова.

Днес дядото на момиченцето попита защо не е била извикана Бърза помощ и кой е отговорен за да се случи този инцидент. По думите на близките на детето треньорът не е бил на място.

Роднините му разказаха в "Тази сутрин", че майката на детето го е закарала до болницата.

Дядото на момиченцето попита защо при толкова тежък инцидент не са повикани спешни медици.

Снимка: bTV

"Как може да се случи инцидент в басейн, при условие, че ръката на едно 9-годишно дете кърви, и да не се обадят в Бърза помощ, и да не потърсят родителите? За мен това е недопустимо", каза дядото на пострадалото момиченце Димитър Димитров.

Той попита още - кой отговаря за басейна и къде е бил треньорът по време на инцидента. "Доколкото разбрах треньорът не е бил там, бил е навън, излязъл до тоалетната", допълни дядото.

Майката на пострадалото дете уточни, че не са получили обяснение за инцидента нито от него, нито то директорката на 97 СОУ.

"В чата на родителите, преди да ме изключат, треньорът написа, че всичко това е лъжа, че ние си измисляме, че детето само е пъхнало пръста си под тръбата и е започнало да я дърпа. След което е счупило заварката и си е пъхнало пръста. Искам да попитам как една заварка с голи ръце се чупи от едно 30-килограмово дете", заяви майката.

Ръководителката на училището Емилия Манолова заяви пред bTV, че изказва съжаление за случилото се.

"Не само за родителите е тревога това. Това е притеснение и за нас, защото всичките усилия, които сме полагали тук, да е добре за децата, да могат да спортуват, сега с този инцидент сякаш нищо не сме направили, а то не е така", заяви тя.

По думите ѝ на басейна се прави периодична профилактика и се инвестира в реновирането му.

"Детето си е порязало пръста, което означава, че е бъркало под тръбата и явно, дърпайки е извадило тръбата и са се показали ръбчета. Планираме тази тръба през август месец изцяло да е с гумено покритие", заяви Манолова.

Пред Нова телевизия директорката заяви: "За нас е изключително важно да осигурим безопасни условия за децата. След инцидента поставихме въпроса дали той се дължи на опасно съоръжение. Веднага направихме експертна комисия, която установи, че връзките на тръбата са коректно поставени, няма режещи части. Вероятната причина за случилото се е дърпане или натискане, за да се отвори луфт, който да е прищипал пръста. Няма режещи предмети, няма разкачени връзки или заварки", каза Манолова.

Комисия от експерти от Район "Люлин" е потвърдила констатациите.

"Инцидентът е станал и ние трябва да вземем мерки това да не се случва повече. Експертите прецениха, че ако се поставят гумени уплътнения, това би предотвратило следващи инциденти", обясни Манолова, като допълни, че досега проблем с тръбата не е имало.

Директорът уточни, че след 17 ч. басейнът се отдава на спортни клубове. "Инцидентът се е случил на групова тренировка. Аз не знам кои са децата. Интересувала съм се за детето", отговори тя на въпрос дали се е свързала с родителите на пострадалото момиче.

Треньорът Жорж Станкович твърди пред Нова телевизия, че е отсъствал за момент. Докато в басейна имало и други треньори. Версията му за случилото се е малко по-различна.

"На следващия ден се гмурнах да видя тази тръба - нямаше ѝ нищо. Това е тръба за стъпване и предполагам, че е теглена, защото тя отдолу някъде си е вкарала пръста, под тръбата. Просто отдолу, може би, от дърпането, малко се е отворила", смята Станкович.

Роднините обясниха пред bTV, че детето започва да излиза от първоначалния шок и се възстановява. "От вчера получавам заплахи, че децата ми няма да бъдат картотекирани в нито един клуб в България. Ще ги преместя, защото в този клуб няма как - и родители, и треньор, и всички са се обединили срещу нас и твърдят, че дъщеря ми е виновна", добави майката.

Въпреки това, според Нова телевизия, Ралица възнамерява да съди училището, на чиято територия се намира басейна.

"Тъй като никой не ме потърси. Реших, че ще подам жалба, поне да направят някаква проверка на басейна и да видят, че той е неизряден и ако днес е дъщеря ми, утре може да е някое друго дете. Да, малкият дявол е, но можеше да се случи нещо по-страшно", заключи Иванова

Картотекиран състезател по плуване към клуб "Славия", за крехката си възраст 9-годишната Виктория има над 45 медала. Тренира всеки ден с по-големия си брат.