Товарен влак дерайлира в тунел в Словения, близо до границата с Хърватия, и от една от цистерните изтекоха 10 тона керосин, предаде Танюг. Инцидентът е станал във вторник следобед и има опасения, че керосинът може да проникне в подпочвените води.

Работници от словенските железници и пожарникари цяла нощ са били на мястото на катастрофата, за да се опитат да спрат по-нататъшното изтичане на гориво. Двама пожарникари са били откарани в болница, след като на единия му прилошало, а втория се наранил.

Проблемът е, че дерайлираните вагони стоят много близо до стената на тунела, което пречи на екипите да достигнат до всички точки на изтичане.

Товарният влак с шест вагона се движел по линията Любляна-Копер, а керосинът трябвало да бъде транспортиран до Мюнхен.

Според словенските медии инцидентът е станал в близост до най-големия източник на питейна вода в словенската част на полуостров Истрия. Регионалният водоснабдител и експерти споделят мнението, че керосинът със сигурност ще достигне до водоизточника по време на първите силни дъждове най-късно. Предприети са мерки за предотвратяване на най-лошото.

Тъй като железопътната линия е затворена за движение, в пристанището на Копер са се натрупали товарни влакове, като в пристанището чакат общо 35 влака, съобщиха от пристанищния оператор Лука Копер.

Очаква се движението по железницата да бъде възстановено едва в петък.