Тежка спасителна акция се е провела на връх Джангал в Пирин (2730 м), съобщи за "Фокус" директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. Сигналът е постъпил вчера в 17.25 часа. Жена, за която се предполага, че е от Банско на възраст около 40 години, е получила сериозни травми. Постъпило е искане за спешна евакуация с хеликоптер.

Най-напред към мястото са тръгнали шестима планинска спасители, за да успеят да достигнат навреме до пострадалата. За разрешаването на случая от ПСС се свързали с МВР и Министерство на отбраната, но приключването на светлата част на денонощието не е позволило вдигането на хеликоптер. Така спасителната акция е продължила само като наземна, разказа Нешев.

Екип от 24 планински спасители от отрядите в Банско, Разлог и Добринище са се включили допълнително. Акцията е приключила в 02.30 часа сутринта, като жената е била спасена.

Емил Нешев благодари на всички, взели участие в спасителната акция както на представителите на МВР, така и на Министерство на отбраната и всички спасители, работили на терен с риск за живота си. Не е известно защо жената е била сама.

"Ранената жена е откарана в болницата в Разлог. Има множество травми, като най-сериозна е черепно-мозъчна, има много наранявания в горните и долните крайници, множество охлузвания и рани", обясни Емил Нешев.

Директорът на ПСС отбеляза, че е изключително необходимо и наложително в България да има хеликоптери за спасителна дейност, тъй като само това е начинът да успеем да осигурим безопасен и бърз транспорт на пострадал, особено в такива отдалечени местности и в много случаи това е животоспасяващо.