Десетки контейнери със стоки, сред които плоскоекранни телевизори, изплуваха по плажовете на холандските острови Тершелинг и Влиланд, след като контейнеровоз загуби товара си в бурните води на Северно море, информира Ройтерс, на която се позова БТА.

Телевизионни кадри показват как "ловци на съкровища" оглеждат множество стоки, изплували по бреговете на островите, включително електрически крушки и телевизори

Около 270 контейнера, включително съдържащи опасни химически вещества, са паднали от плаващия под панамски флаг кораб "Ем Ес Си Зоуи" (на снимката кораб на MSC), уточнява Холандската радиопредавателна корпорация (НОС), цитирана от ТАСС.

Според телевизионния канал инцидентът, станал тази нощ край германския остров Боркум, е бил причинен от силното вълнение. Голяма част от контейнерите в момента плават във водата, а поне 21 са били изхвърлени на холандското крайбрежие.

В три от контейнерите, паднали в морето, има органични пероксиди - химикали, които предизвикват дразнене при контакт с кожата. Поради това холандската брегова охрана призова местните жители да не се опитват да отварят контейнерите и да не се докосват до съдържанието им, както и да съобщават за изхвърлени на брега контейнери в полицията и спасителните служби.

Местните власти очакват за ликвидиране на последиците от инцидента да бъдат необходими няколко дни.

Корабът "Ем Ес Си Зоуи" е сред най-големите контейнеровози в света и може да превозва над 19 000 контейнера.