Пожар е избухнал през тази нощ на деветия етаж в Университетската болница "Свети Георги", където се намира Клиниката по урология.

Пламъците тръгнали от учебната зала на клиниката, която не е свързана с болничната дейност. Веднага са били евакуирани пациентите. Няма ранени и обгазени. Пламъците са били потушени бързо благодарение на бързата реакция на дежурния екип в отделението. Нанесените материални щети не са големи. В момента нормалният работен процес е възстановен.

Всичко започва към 2.30 ч., когато дежурната сестра съобщила на д-р Тодор Горанов, специализант в Клиниката по урология на УМБАЛ, че в коридора се усеща дим. Той тръгнал към източника, учебна зала в дъното на коридора на клиниката, която се намира на деветия етаж и с всяка крачка усещал все по-силна топлина и миризма.

"Инстинктивно грабнах първия пожарогасител и започнах да гася", казва пред Канал 3 младият лекар, докато завеждащият клиниката проф. Иван Дечев не пести похвали и за неговото поведение в тая трудна ситуация, и за участието на останалите в нощното дежурство. Без излишна паника, докато лекарят гаси, а към него се присъединяват и служители на охраната, медицинската сестра и санитарят успяват да изведат от стаите и да евакуират всичките 54 пациенти от отделението. Когато след десет минути идват пожарникарите, огънят вече е укротен.

"Който можеше да ходи, ходи, на останалите помагахме", споделя възрастна пациентка от село Цалапица, която още не може да се отърси от нощния кошмар. "Свалиха ни на първия етаж, престояхме там близо час и през цялото време се тревожехме за лекаря, който остана горе да гаси", казва тя.

"Това, което са показали тази нощ д-р Горанов и другите, е мъжество, героизъм, самообладание в трудна ситуация, кураж", казва проф. Дечев "От него и от останалите ще станат истински лекари, защото това им е призванието", добавя той.

Учебната стая, в която студентите слушат лекции, е напълно изгоряла. Опушен е коридорът на цялото крило, в клиниката още се усеща миризмата на изгоряло, но лечебният процес продължава.

Причината за пожара се изяснява, последно там са влизали студенти в ранния следобед, през нощта стаята е била отключена. Районна прокуратура-Пловдив наблюдава досъдебното производство.