Палатката на алпиниста Боян Петров липсва на третия височинен лагер под връх Шиша Пангма, където беше видяна преди дни. Две добре окопани палатки са открити над втория височинен лагер от хеликоптерите, които издирват българина. Спасителите по земя са стигнали до втория лагер и не са открили Боян Петров. Това съобщиха за БНР от екипа на българина.

Деян Петков от екипа на българския алпинист обясни:

"Означава две неща - или е слязъл надолу към Лагер 2, или вятърът я е издухал. Когато те са видели добре организирания Лагер 2, веднага са се обадили по маршрута на хората между Лагер 1 и Лагер 2. Те са оставили целия си багаж и вървят към Лагер 2".

Петков опроверга появилата се по-рано информация, че хеликоптерите са забелязали подозрителен обект по маршрута.

"Нищо не са забелязали. Говорих с пилота, той категорично отрича. Имало е нещо, което са забелязали, върнали са се втори път да го разгледат, но се е оказало скала. На борда на хеликоптера има много опитен алпинист, който знае къде да гледа и какво", каза Петков.

 

По-рано днес Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на Simrik Air и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, каза пред bTV, че  няколко подозрителни обекта и палатка са забелязани от спасителните екипи в района на Лагер 3 под връх Шиша Пангма в Хималаите. След изказването на Петков той отново подчерта, че говори за третия, а не за втория лагер под върха.

Хеликоптерите са успели добре да огледат пространството. Информацията за специфични обекти в Лагер 3 също не се потвърждава, коментира още Петков.

От шерпите, които са тръгнали към Лагер 2 някои ще останат, а други ще се насочат към Лагер 3.Петков добави, че до момента времето в планината е позволявало бързо вървене по височина.

100 спасители участват в търсенето на българина, който от 3 май е в неизвестност под връх Шиша Пангма в Хималаите.

Българка, изкачила Шиша Пангма: Солово всеки връх е опасен

Солово всеки един връх е опасен. Всичко се случва и ако има една подкрепа във втория човек, може би този процент на случайността ще намалее. Това коментира в студиото на "Тази събота" д-р Карина Сълова, която се качи на Шиша Пангма през 1999 г. с Дойчин Василев при кошмарни условия и след нощ под открито небе при смъртоносен студ.

"Дори погледнато психологически, което е голям фактор на височина, присъствието на някой около нас ни дава силата да вървим, да не спираме, да не сядаме. Всяко спиране на тази височина взема от нас", подчерта тя.

По думите й Шиша Пангма е коварен връх с висока техническа трудност над щурмовия лагер и заради лошите условия трябва да се намери прозорец, в който да се изкачиш и след това бързо да слезеш надолу.

Според нея Боян Петров е оставил палатката и спалния си чувал именно в Лагер 3 и е предприел атака (междувременно настина беше забелязана палатка там - б.р.). "Познава добре себе си, което е от голямо значение в планината", посочи тя.

Познава го от кандидатстването му за Еверест 2004. Тогава не го вземат в експедицията заради диабета. "Тогава болно му беше, тежко му беше и може би това го амбицира, но аз съм лекар, аз искам да пазя живота", подчерта д-р Сълова. По думите й хроничното заболяване само по себе си не е противопоказание за изкачване на високите върхове, но е предпоставка за инцидент.

Тя атакува най-високите върхове на света, за да усети сама ефектите от кислородния глад, който не е по-различен от този при заболяване. "Изпитва се нещо горе - гордост, че съм на тази височина, гордост, че съм българка, че флагът е у мен, но основното е медицината".

Тя е решила да подготви ръководство за оцеляване във високата част на планините.