33-годишен руски турист, пострадал по време на преход по ръка на "Кончето" в Пирин, беше спасен след над девет часа акция на планинските спасители от Банско. 

Сигналът за инцидента е получен в 15.30 часа в четвъртък. Група от туристи вървели по пътеката от връх Вихрен, в посока връх Кутела. Непосредствено преди "Кончето", пострадалият руснак попаднал в участък с преспа сняг, вместо да я заобиколи, той я пресякъл, така се подхлъзнал и паднал по наклона.

"Станало е на пътеката за "Кончето". Подхлъзнал се е човекът, с наранявания по главата, но без опасност за живота е. И оттам се организира спасителна акция. 17 човека излязохме нагоре и с носилка го свалихме до долу, каза дежурният в спасителната служба по БНР.

Заради изключително трудния алпийски терен спасителна акция е продължила до 01.30 часа след полунощ. Той е свален до асфалтовия път под хижа Вихрен и след това поет от Спешна помощ.

Пострадалият е с черепно-мозъчна травма, има и такива в областта на опорно-двигателния апарат и гърдите. Приет е за лечение в МБАЛ-Разлог, ако състоянието му позволява, ще бъде транспортиран днес за София.

"Ко̀нчето" е стръмна и трудно достъпна седловина в Северен Пирин. Разположена е на главното планинско било на 2810 м. Заема най-ниската и тясна част от карстовия ръб между върховете Бански суходол от северозапад и Кутело от от югоизток. Дължината на ръба е около 400 м, като най-тясната му част е около 150 метра. На места широчината му достига до 0,50 м. Североизточните склонове на Кончето (400-500 метрови стени), които са обект на алпинизъм се спускат почти отвесно към циркуса Бански суходол, а югозападните (известни като Странето) под наклон 70° - към долината на Влахинска река. Геоложката основа е от окарстени протерозойски мрамори.