Планинските спасители организираха нова спасителна акция в Пирин. Издирваха петима младежи, изгубили се под връх Тодорка. Към 17.20 часа младежите са били намерени от спасителите, съобщи NOVA. Те са невредими, в добро състояние и спасителите ги транспортират.

По първоначални данни младежите тръгнали да се спускат по улеите в района на Демяница, извън района на ски зоната, при което се изгубили. Петимата тийнейджъри са от Сърбия на възраст между 15 и 18 години.

"Децата са спасени в района на връх Тодорка", каза председателят на Българския Червен кръст (БЧК) Христо Григоров пред "Фокус".

Той посочи, че в момента ситуацията навсякъде в планините е рискова по отношение и на лавини, натрупаният сняг много лесно се отчупва, тръгва и повлича след себе си друг, като даде конкретен пример с двамата младежи сноубордисти, загинали по-рано днес в Пирин.

"Шанс е, че преди минути бяха спасени 5 дечица от Сърбия, които спускай си се от връх Тодорка, излизат извън очертанията на пистите за каране и навлизат в един изключително опасен дол", каза Григоров.

Спасяването им бе изключително рисково за Планинската спасителна служба към Българският червен кръст, които с риск за собствения си живот слизат да оказват помощ и съдействие, но успяват да ги извадят. Към момента биват транспортирани с шейни към болница", добави Григоров.

"Достатъчно даваме жертви от хората по пътищата - нека да бъдем внимателни и отговорни в планината. Трябва да се съобразяваме с указанията и да не надценяваме себе си", призова Христо Григоров.

По-пано днес лавина уби двама сноубордисти, а други двама оцеляха като по чудо в района на т.нар "Бъндеришки улеи" над Банско. Те са се спускали извън пистите по западния склон под връх Тодорка, когато огромна снежна маса ги застига. Двамата оцелели успели сами да се измъкнат изпод снега. Именно те са подали и сигнала до Планинската спасителна служба в 11.28 часа.