Лекарите в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали спасиха живота на 9-годишно момче, прието в сряда с тежки травми след падане от велосипед, съобщиха от лечелното заведение. 

Детето е докарано в болницата с разкъсан черен дроб и кръвоизлив в коремната кухина. Сформиран е спешен екип от хирурзите д-р Александър Милчев и д-р Петко Калчев, както и анестезиолозите д-р Стоян Петков и д-р Владимир Йорданов, които извършват тежка операция. Момчето е поставено под активни интензивни грижи и наблюдение.

В резултат на бързата реанимация е възстановена кръвозагубата, а състоянието е стабилизирано. В момента момчето се възстановява в хирургично отделение. То е контактно и в добро състояние, посочиха от болницата.

Това е вторият тежък случай с пострадало дете с велосипед за 15 дни в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Преди дни друго момче на 14 години е прието със сериозен вътрешен кръвоизлив и разкъсване на далака, вследствие падане от колело. Това е наложило спешна операция за отсраняване на далака, направена от д-р Петко Калчев и екип с анестезиолог д-р Диана Димитрова. Момчето е изписано в добро общо състояние.

Наблюдава се зачестяване на случаите с деца, преминали през травматологично и хирургично отделения на болницата с различни травми и наранявания след инциденти при падане от колело през август и началото на септември, посочиха още от лечебното заведение.