Спасители откриха живо 11-месечно бебе под руините на срутилия се вчера сутринта блок в Магнитогорск. Губернаторът на Челябинска област съобщи, че спасителните екипи чули бебешки плач. Бебето е оцеляло при температура от минус 25 градуса, защото е било в добре завито в креватчето си. Настанено е в реанимацията на местната болница.

9 са по последни данни жертвите, след като вчера се срути вход в многоетажна жилищна сграда, съобщиха от министерство на извънредните ситуации. Съдбата на 68 души остава неизвестна. Основната версия на следствието е взрив на битов газ.

Взривът избухна около 6 часа местно или 3 часа българско време. Напълно разрушен е единият от общо дванайсетте входа на сградата. В него живеят 120 души. 16 са евакуирани успешно, четирима, включително две деца, са настанени в болница. 28 са се свързали с щаба на Министерството на извънредните ситуации, който ръководи продължаващата и в момента спасително-издирвателна операция. Обследва се цялата сграда.

Следственият комитет започна досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на две и повече лица. По разпореждане на президента Путин за Магнитогорск заминаха министърът на здравеопазването Вероника Скворцова и ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Евгений Зиничев. На мястото на инцидента вече пристигна губернаторът на Челябинска област Борис Дубровский. Той съобщи, че от блока са били изведени около 300 души. В две училища в града са създадени временни убежища за тях. Местните хора се самоорганизират в социалните мрежи, за да помогнат на пострадалите.

Температурата в Магнитогорск в момента е минус 17 градуса.

Руският президент Владимир Путин пристигна в Магнитогорск. Той се срещна с представители на местната власт в индустриалния град и нареди да бъде сформирана правителствена комисия, начело с министъра на извънредните ситуации, която да установи причините за трагедията и да се справи с последствията от експлозията.

Путин призова сънародниците си, докато посрещат новата 2019 година да почетат жертвите на експлозията тази сутрин в жилищен блок в Магнитогорск, предаде ТАСС.