Смъртоносните наводнения, които опустошиха Италия и убиха цяло семейство в Сицилия, възродиха стария спор за незаконните строежи в страната, особено в южната й част, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Щети след наводненията в Италия

Снимка: АР/БТА

Днес северната част на страната продължава да се изливат проливни дъждове и да бушуват бурни ветрове, а остров Сицилия се готви за погребения след едноседмични наводнения, които взеха общо 30 жертви в Италия.

В събота вечерта девет души от едно семейство, включително три деца на възраст една, три и 15 години, се удавиха в Кастелдача, близо до Палермо, когато къщата им бе залята от водата и калта на придошла река.

Драмата възобнови спора за незаконните строежи. Затрупаната къща, чиито обитатели са били само наематели, е била построена без разрешително и твърде близо до реката. За нея е била издадена заповед за разрушаване през 2008 г., каза кметът на Кастелдача.

Залятата незаконно построена къща, където девет души загубиха живота си

Снимка: АР/БТА

Според националния статистически институт близо 20 процента от новите сгради в Италия са издигнати без разрешително за строеж. Равнището на незаконното строителство в Северна Италия е само 6,7 процента, но в центъра на страната се покачва на 19 процента, а в Южна Италия достига 47 процента.

Рекордът се държи от района на Неапол, където 64 процента от сградите са построени без разрешително. В района са издадени 16 500 заповеди за разрушаване на сгради между 2004 и 2018 г., но по-малко от 500 са изпълнени.

Бившият кмет на Кастелдача Фабио Спатафора обясни, че общините нямат достатъчно средства.

"Ако собственикът не спази заповедта за разрушаване, общината трябва да откупи имота или да го срути, но често пъти общинските власти нямат нужните за това средства", каза той.

Щетите след наводненията в Италия

Снимка: АР/БТА

Щетите след наводненията

Снимка: АР/БТА

Междувременно две сгради се срутиха днес във френския град Марсилия. Допуска се, че инцидентът е предизвикан в резултат на последните порои.