Българският моряк, който на 7 октомври загина при инцидент на товарен кораб край Сардиния, е починал веднага и причината за смъртта е травматичен шок. Това показват резултатите от аутопсията на тялото, извършена в Института по патология на град Сасари. Според медиите в Сардиния причините, довели до трагедията, прия която пострадаха още трима български моряци, все още трябва да бъдат изяснени, съобщи "24 часа".

24-годишният мъж е бил убит на място от мощна вълна, която заляла със страшна сила палубата. Той бил пометен и хвърлен върху желязна решетка. Животът на другите трима също е бил застрашен. Според първите хипотези най-вероятно четиримата в този момент са извършвали контролна проверка, за да преценят състоянието на съоръженията и на люка на кораба "Еурофери Малта" на компанията "Grimaldi Lines".

В болницата са били изслушани сънародниците ни, ранени при инцидента на кораба, плаващия от Каляри към Порто Торес кораб. Прокурорът по делото все още не е вписал в съдебните регистри имена на разследвани лица. Засега разследването се води срещу "неизвестни" и обвиненията са за непредумишлено убийство.

Целта на магистратите е да разберат защо жертвата и другите трима българи са били на палубата в момент, в който вилнеела морска буря с вятър от около 7 бала. Прокурорът се опитва да разбере дали четиримата са се намирали там по заповед на по-висшестоящи и дали са спазени мерките за безопасност. Това ще стане ясно, веднага щом бъдат регистрирани в съдебните регистри показанията на тримата ранени, както и на останалия персонал на борда на кораба.

Корабът все още е закотвен в пристанището на Порто Торес, където следователите довършват експертизата си по него, разпоредена от прокуратурата на Сасари.