Словенски сърфист, който изчезна край северната част на хърватското адриатическо крайбрежие в понеделник, е оцелял в бурното море и беше намерен един ден по-късно в Италия, съобщава агенция ДПА, като се позовава на хърватската национална телевизия ХРТ.

47-годишният учител по физическо възпитание Горан Ябланов е бил съборен в морето от силни ветрове, докато той и друг сърфист, хърватин, са сърфирали в Пиранския залив, който е разделен между Хърватия, Словения и Италия.

Хърватинът е успял да достигне до брега, но Ябланов изчезнал. Заради силния вятър спасителната операция е успяла да започне чак във вторник сутрин. В крайна сметка Ябланов е бил спасен от италианската полиция близо до Триест, на разстояние около 40 километра от мястото на изчезването му.

Според словенската информационна агенция СТА Ябланов е оцелял над 25 часа в морето благодарение на неопреновия си костюм и на обстоятелството, че е бил достатъчно силен, за да се задържи за дъската на сърфа си, докато е бил носен от вятъра и вълните.