Скъсала се е част от язовирната стена край село Нова Върбовка в община Стражица, област Велико Търново. Това заяви за NOVA зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов.

"Преливането на язовира е започнало към 1 ч. през нощта", съобщи Кирил Войнов.

"Към 01.00 часа получих информация за преливането на язовир "Нова върбовка" през язовирната стена, която е дълга към 200 м, висока е 8 метра. Това е един сериозен язовир, но в последствие изпратих на място колегите от Регионалния отдел във Велико Търново. Явно стената се е скъсала заради многото обилни дъждове", заяви ген. Войнов.

Наводнено е училището в село Камен.

Проблем има и с язовир "Чешме дере" край село Камен.  

"В момента в село Камен има един друг язовир - "Чешме дере", който е с 40 000 куб. м завирен обем - около 30 дка площ, който също е проблемен. В момента и областната управителка е там, както и шефът на пожарната във Велико Търново", съобщи ген. Войнов. Той посочи, че по непотвърдена информация е имало наводнени къщи в село Камен. "Колегите от пожарната ще предприемат действия по изпомпване на водата", обясни той.

"Но нека да не звучи страшно за хората, нещата не са така критични, както звучи, заяви Войнов.

Към момента не се знае какво е състоянието в селата по поречието на реката.

Към 10,45 часа стана ясно, че е овладяна ситуацията с прелелия язовир край Стражица, няма опасност за населението, съобщи за БТА областният управител на Велико Търново проф. Любомира Попова.

Тя уточни, че язовирната стена на язовир "Зеленчуков дол" край Стражица се е скъсала тази нощ, но водите на язовира са изтекли в съседните ниви, което е предотвратило по-сериозни поражения.

В момента екипи на пожарната изпускат контролирано водите на съседния язовир "Чешме дере" край село Камен, който също е с увеличен обем.

Причината за критичната ситуация е интензивният дъжд от вчера, когато в района са се излели около 120 литра на квадратен метър. Вследствие на валежите е наводнен приземният етаж на училището в село Камен. Водата се изпомпва, а кметът на Стражица е обявил днешният ден за неучебен.

Областният управител, заедно със зам.-председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор ген. Кирил Войнов и представители на областната дирекция на пожарната и на местната власт са в района на двата язовира и оглеждат ситуацията и щетите.

Обявено е бедствено положение Нова върбовка и Камен.

Силен порой се изсипа над великотърновското село Хотница вчера вечерта. Сериозното количество валежи наводни земеделски територии, засегнати бяха дворовете на 12 къщи и частично приземни помещения. След сигнал от кмета на с. Хотница Десислав Йорданов веднага е организирано изпращането на специализирана техника. Заместник-кметът проф. Георги Камарашев е координирал на място дейностите за справяне с последствията от пороя. С багери и фадроми са разчистени наносите по улиците и край моста над р. Бохот. Прокопани са локални урви за оттичане и отвеждане на събралата се вода. При необходимост от отводняване на стопански помещения ще бъде изпратена специализирана техника.