Премиерът на Северна Македония Зоран Заев поиска днес оставката на директора на затвора Шутка Гьоко Котевски слред вчерашните два инцидента в двора на наказателната институция, в която бяха ранени арестанти, предаде агенция МИА.

Премиерът осъди този акт и посочи, че независимо кой е виновен за инцидентите, е поискал директорът да понесе отговорност. Той очаква оставката най-късно до понеделник. Зад същото решение е застанала и министърът на правосъдието Рената Дескоска. Според нея, ако е имало физическо нападение и контакт, има основание и прокуратурата да извърши разследване, както и омбудсманът да се занимае със случая.

Делегацията на ЕС в Скопие остро осъди инцидента и поиска да се извърши разследване и отговорните да понесат последиците, предаде още МИА.

Бившите македонски министри Миле Янакиески и Спире Ристовски снощи са били нападнати от двама осъдени на по 40 години затвор за терористичните нападения в кумановсккото Диво Населие, съобщиха местните медии. Инцидентът стана през първия ден от ареста им, където бяха изпратени като заподозрени за организиране на нападението в парламента на 27 април 2017 г., по време на едночасова разходка в двора на затвора Шутка. Миле Янакиески е бил ранен в главата и ръката и поискал да бъде приет в болница, откъдето след преглед е бил върнат в затвора.

Прокурорката Вилма Рускоска поиска арест за Спире Ристовски, Миле Янакиески, които вече са задържани, за Никола Бошкоски и Никола Груевски, които се укриват и за бившия председател на парламента Трайко Веляновски във връзка с разследването за организаторите и поръчителите на нападението в Собранието на 27 април.