Покривът на къща в мездренското село Лютидол бе пробит от скален къс при взривни дейности на новоизграждащия се път Мездра-Ботевград. По чудо при инцидента няма пострадали, съобщи bTV.

Камъкът тежи около 6 кг и по време на взрива е отхвръкнал като снаряд на повече от 100 метра от мястото, където се прокарва новият път. Собствениците са били на пазар в града по време на взрива, но били извикани от хора от селото и когато се прибират, заварват пробития си покрив.

"Притеснявам се за здравето, моето и на цялото село, защото това е едва началото на строителните работи", казва Пенка Хумарска.

"Когато има гърмежи, те съобщават, но не си държат на думата. Казват, че ще гърмят в 2 ч., а гърмят в 1 ч.", разказва Ивайло Хумарски, който отбелязва, че и друг път камъни при взривовете са падали върху къщата му, но са били по-малки и "циглите са издържали, защото са нови".

Собственикът на къщата разказва, че когато се оплакал на началника, отговарящ за взривовете, той му казал, че нищо не е станало и само 10 цигли са строшени. 

"Постоянно хвърчат камъни. В района има хора и деца", казва Хумарски.

"Трябва да нося каска, като си кося двора, както като бях в Ирак през 2004 г. Къщата ми е на 300 метра оттук, февруари месец бяха паднали камъни - счупени цигли. Тогава се обадих на служба КОС - Мездра, те взеха отношение да предупреждават - вчера пускаха сирени, но фирмата, която извършва тези взривове, да вземе някакви мерки. Предстоят още такива взривове, това означава да очакваме още такива камъни", допълва съседът му Иван Михайлов.