Прокуратурата ще поиска постоянен арест за 25-годишния шофьор, който блъсна и уби балетиста Мартин Чикалов във Варна. Говорителят на Окръжната прокуратура Радослав Лазаров коментира, че засега задържаният се възползва от правото си да не дава обяснения пред разследващите, съобщава Нова тв.

39-годишният балетист, който карал колело, бе блъснат от БМВ във вечерните часове на 10 септември и по-късно почина в болница от травмите си. Водачът тогава избяга от местопроизшествието.

После се оказа, че шофьорът никога не е имал книжка, но въпреки това колата е негова собственост. Два пъти досега е глобяван заради шофиране без правоспособност.

Първият му акт е още като непълнолетен през 2010 г., а вторият - от миналата година. 25-годишният мъж се е предал в полицията във вторник следобед, близо 20 часа след катастрофата.

"Има достатъчно свидетели", заяви Лазаров. Все още се очакват резултатите от пробите за наркотици.

Стана ясно още и защо досега водачът се е разминавал само с глоби, въпреки че е неправоспособен и пътните полицаи са го засичали зад волана. "Управлението без шофьорска правоспособност е административно нарушение, затова са му наложени административни наказания", обясни Лазаров.

Припомняме, че вчера във Варна се организира протестно шествие, наречено "Поход за живот". Около 200 души се събраха пред Общината и след минута мълчание за загиналите на пътя велосипедисти потеглиха на шествието.

Проявата им бе провокирана от смъртта на Мартин Чикалов.