Броят на загиналите при рухването на част от жилищен блок в руския град Магнитогорск достигна 38 души, предаде ТАСС.

Шест от жертвите са деца. 

"Извадено е тялото на жена, броят на загиналите към настоящия момент е 38", съобщиха за агенцията от пресслужбата на ведомството в Москва.

Спасителите продължават работа, издирват се още трима души, чиято съдба остава неизвестна. По предварителни данни няма други деца сред останалите под развалините на блока тела.

Две трети от развалините след инцидента вече са разчистени, но остава заплахата от срутване на жилищната конструкция, съобщи служител на пресцентъра на министерството на извънредните ситуации в Челябинска област Михаил Юрин, цитиран от ТАСС.

По думите му затворени са от пети до осми вход. Според Юрин, жителите на апартаменти в непосредствена близост до входа, който се срина, отново ще получат временен достъп до жилищата, за да вземат необходимите неща.

"Предвидено е два пъти през деня, когато жителите на петия, шестия и осмия вход ще могат да дойдат по същия начин, както вчера, да влязат вътре и да вземат ценни вещи", заяви той.

От експлозията са засегнати 48 от общо 600 апартамента в блока. В него живеят около 1100 души.

Очаква се в рамките на деня да започне и изплащането на компенсации за семействата и близките на загиналите.

Ужасяващият инцидент стана в последния ден от миналата година. Водещата версия в разследването е експлозия на битов газ. Има и версия, според която срутването на входа на 10-етажната сграда е станало след няколко земетресения в района. От руското вътрешно министерство категорично отхвърлиха възможността експлозията да е терористичен акт.

Въпреки това се сред чужди медии се прокрадна и терористична хипотеза. Сянка на съмнение хвърли друга експлозия от 1-ви сутринта също в 400-хилядния Магнитогорск. Бе разпространено видео на пламнал микробус, събитие, което се предполага, че се е случило около 7 часа на Нова година след стрелба. Предполага се, че стрелбата е осъществена от служители на полицията. Убити са трима терористи, а четвърти се издирва.

Новата информация, пак непотвърдена от руски източници, е, че сред руините на сградата са открити следи от взривното вещество хексоген и именно в този апартамент е възникнала експлозията, след която се срина част от 10-етажния блок. А въпросното жилище се оказва, че е наето от гражданин на Таджикистан само ден по-рано - на 30 декември, за когото се смята, че е планирал атентат в търговски център.

Именно комбинацията между изтичането на газ и наличието на експлозивите може да е довела до унищожителния взрив.