Счупена стрелка е причината за дерайлирането на влаковата композиция тази сутрин на гара Пловдив. Това е категоричният извод на участвалите в огледа на мястото на инцидента, в това число и представители на "Булмаркет Рейл Карго", съобщават от фирмата превозвач.

На местопроизшествието следователите и вещите лица намерили счупения език на стрелката, както и множество липсващи скрепителни елементи, уточняват от "Булмаркет Рейл Карго".

По-рано от фирмата съобщиха, че причината за дерайлирането на влака в Пловдив е лошото състояние на железния път.

Тази сутрин около 4.15 ч. на гара Пловдив, при преминаване транзит, дерайлираха двата локомотива и първите три вагона на влак на "Булмаркет Рейл Карго" с 2 локомотива и 25 вагона, превозващи 1 900 тона пропан-бутан. При инцидента няма пострадали и опасност от изтичане на газ. Композицията се е движела със скорост 35 км/ч, която е по-ниска от разрешената за този участък 40 км/ч. Пробите на машинистите за алкохол и наркотични вещества са отрицателни.

Екип следователи от Националната следствена служба поема разследването на катастрофата в Пловдив, съобщи преди Dir.bg по-рано днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Огледите ще продължат и утре, 17 февруари, се посочва в съобщението.