Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни. Това напомнят от Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението във Варна.

В навечерието на Коледните и Новогодишните празници се увеличава и вероятността от възникване на пожари на обществени места или в домовете. От ОД на МВР в града публикуваха основните противопожарни правила, които трябва да спазват гражданите.

От градската пожарна напомнят празничната елха да бъде поставена на безопасно разстояние далеч от пердетата и други горими материали. Не бива да се допуска децата сами да палят бенгалски огън и свещи и да играят с тях около елхата.

Необходимо е да се разясни на децата ползата и опасността от детската игра с огън. Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски огън по елхата и на други места.

Ако се използва електрическа украса, съветът е да се провери добре техническото й състояние и изправността на електрическото захранване. Тя не трябва да бъде оставена включена и без наблюдение.

Пиротехническите изделия (фойерверки, пиратки, сигнални ракети, бенгалски огън и други средства) не трябва да се хвърлят безразборно. Те са предназначени за използване на открити и безопасни места.

От Регионалната дирекция по пожарна безопасност предупреждават още да не се правят повторни опити за запалване на незадействали се пиротехнически изделия

Складираните горими вещи и хартии трябва да бъдат отстранени от балконите или терасите, тъй като те са опасни за възникване на пожари при попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари върху тях. Същото важи и за съдове с бензин, спирт и други леснозапалими течности, особено ако не са добре затворени.