Четирима души от едно семейство от Габрово са приети с изгаряния в УМБАЛ "Медика" в Русе след битов инцидент, при който избухнала газова бутилка, съобщиха от лечебното заведение.

Момче и момиче - на 17 и на 20 г., и техните баба и дядо - на 70 и на 73-годишна възраст, са били транспортирани вчера с линейки от Габрово до клиниката в крайдунавския град. Установено е, че и четиримата са с 30-40 процента изгаряния и са вдишали пушечни газове.

"Изгарянията са дълбоки. Локализирани са основно по лицето, ръцете и долните крайници", обясни проф. Огнян Хаджийски, началник на отделението по пластично-възстановителна хирургия в болницата. Той уточни, че трима от пациентите са на командно дишане.

Състоянието на момичето и момчето се оценява като тежко, а на възрастните - като критично, заради придружаващи заболявания.

Раните на пациентите са обработени, а през следващите дни предстои да бъде направена кожна пластика.

От болницата съобщават, че е необходимо кръвопреливане и молят всеки, който желае да помогне на пострадалото семейство, да дари кръв, независимо от кръвната група, в центровете в Русе, Велико Търново и Габрово.