Окръжната прокуратура в Бургас наблюдава досъдебното производство за инцидента в аквапарка в Приморско, в който вчера загина 18-годишния Станислав Ганев от старозагорското село Кирилово. Назначени са две експертизи, а аутопсията на момчето е приключила тази сутрин, съобщи за Dir.bg говорителят на Апелативната прокуратура в Бургас Йовита Григорова. 

По думите й, по-късно през деня в аквапарка ще бъде направен втори оглед. 

"Назначените експертизи са две. Първата е съдебно-медицинска, като очакваме официално да я получим. Втората експертиза касае изправността на водното съоръжение, разрешенията, които са дадени, действията на лицата, които са били овластени да извършват действия по безопасността на хората, които са използвали съоръженията. Ще бъдат проверявани режимът по привеждане в действие на съоръжението в началото на сезона и наличието на табели, указващи как и по какъв начин се използват пързалките, какви са ограниченията, защото такива има. ", обясни прокурор Григорова. 

Тя допълни, че докато съдебно-медицинската експертиза не бъде официално получена в прокуратурата, причината за смъртта на 18-годишния Станислав не може да бъде коментирана. Аквапаркът пък ще остане затворен, докато продължават процесуално-следствените действия. 

Момчето загина вчера следобяд, след като със свой приятел се пуснало по екстремната пързалка "Цунами" в аквапарка. Според първоначалните данни единият младеж се спускал с краката напред, а вторият - с главата, като се срещнали и сблъскали в улея. Въпреки усилията на лекарите, на път за болницата в Бургас Станислав е починал. Другото момче, което е негов връстник, бе прегледано, но подписа декларация за отказ от лечение и напусна болницата. 

От полицията в Бургас казаха пред Dir.bg, че е отправено и искане към общината в Приморско за предоставяне на информация кой е въвел аквапарка в експлоатация и кога точно. 

Цяла нощ са продължили разпитите на очевидци, свидетели и приятели на Станислав. Иззети са записите от видеокамерите в аквапарка. Родителите на ученика от Строителната гимназия в Стара Загора - Галин и Ружа Ганеви обвиниха служителите на съоръжението за смъртта на сина си, който през следващата година трябваше да е абитуриент. Семейството има още едно момченце.

Приятели на Станислав по-рано споделиха, че горе на пързалката не е имало човек, който да контролира спускащите се.

Николай Михайлов, който е разпоредител в "Аква Планет" в Приморско, обаче каза пред БНР, че при спускането си по екстремната пързалка най-вероятно момчето не е спазило инструкциите за безопасност.

"Явно не е спазена инструкцията на служителя. Има си служител, който разпорежда, но доколко разбрах, не е спазил инструкцията. За правилно спускане въобще не е изчакан служител. По принцип правилното спускане - ринговете са с дръжки по посока на движението, човекът трябва да е седнал, да се държи здраво и да се спусне. Доколкото разбрах, се е спуснал с главата напред", допълни той.

Митко Вълев, член на УС на Сдружението "Българска професионална асоциация за басейни и спа" коментира, че в България няма организация, която да следи за безопасността на аквапарковете.