Част от оцелелите разказаха за преживения ужас в автобуса-ковчег на "Струма", при който загинаха 46 души.

17-годишната Зулейха Яшаровска разказва пред тв екипа на телевизия "Алсат", че е седяла на най-задните седалки. В момента на катастрофата тя е спяла. Помни само, че се е опитала да счупи стъклото на прозореца с ръце, но не успяла.

После няма никакъв спомен за случилото се. Когато е дошла в съзнание, вече е била на земята извън рейса. И не помни как се е озовала там.

Заедно с нея в "Пирогов" сред оживелите са и влюбената двойка Лулзим от Прешево и Медина от Сопот в Куманово. Двамата са сгодени. 

Те също разказват, че са седели в най-задната част на автобуса - на предпоследната седалка. За късмет, мъжът е бил буден в момента на сблъсъка и избухването на превозното средство, и е видял всичко. Именно той успява да счупи стъклото на прозореца и да измъкне и годеницата си.

"Докато автобусът вървеше, той се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар, имаше много дим. Тогава автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят, като във филми на ужасите. Успях да избягам, защото взех чука от автобуса и счупих стъклото".

"Извадих годеницата си и още петима души", разказва Лулзим Сюлеймани.

Медина не е имала никакъв шанс да се спаси сама, без помощта на Лулзим, защото и двата й крака вече са били счупени. Именно на нея лекарите в "Пирогов" вчера направиха операция на едното коляно, а днес предстои да бъде оперирано и другото. Жената говори едва едва, почти няма глас, видимо още ужасена.

Медина през сълзи разказва за ужаса, който преживя. В ушите й отеква плачът на децата.

"Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", отронва младата жена.

Героят Сюлеймани, който спаси шестима души и самия себе си, пък беше посетен в "Пирогов" и поздравен от сръбския посланик в България Желко Йович след инцидента.