Причина за вчерашната авария на преносния газопровод за Република Гърция, която стана в района на петричкото село Кулата, е разхерметизиране на газопровода, съобщават от Областната дирекция на МВР в Благоевград. Нанесените щети са около тринадесет метра тръба.

Инцидентът стана вчера сутринта, като веднага са предприети всички необходими действия за извършване на авариен ремонт и възобновяване на преноса на природен газ за Гърция, съобщиха от "Булгартрансгаз" ЕАД.

При вчерашната авария защитите са сработили, каза за БТА директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград инж. Георги Пармаков. Той посочи, че изтеклият в атмосферата газ е само от авариралата част на тръбата между двете клапи.

"Той е по-лек от въздуха и се издига нагоре, така че бързо се е изпарил", каза още инж. Пармаков.

От прокуратурата вчера започнаха разследване на инцидента, който стана около 8 ч. в понеделник в района на с. Кулата, местността "Блатото". При оглед на мястото бе констатирана липса на тръба и образуван изкоп с дълбочина около 3 метра, залят в основата с вода. Липсващата част от тръбата в деформирано състояние - разгъната и свита, е била открита наблизо. Местните жители разказват, че чули мощен гръм, приличащ на земетресение, в резултат на който прозорците започнали да треперят, а трусът се е усетил доста силно.

И днес продължават дейностите по отстраняване на аварията.

"Считаме, че най-възможният вариант е стареене на материала. Тъй като газопроводът е изграден в периода 1990-1991 г., което означава, че е на приблизително 30 г. В нашата ремонтна програма този участък не е предвиден за ремонт, тъй като, съгласно техническите изисквания е необходимо на всеки 10 г. да се извършва техническа инспекция. В този участък през 2014 г. е извършвана такава", заяви по-рано днес по bTV изпълнителният директор на "Булгартрансгаз".

Очаква се газопроводът да възстанови доставките на газ към Гърция в най-кратки срокове.