Продължава да расте броят на жертвите на катастрофалното цунами в района на индонезийските острови Ява и Суматра. До момента се съобщава за над 220 загинали и стотици пострадали.

Вълната е била предизвикана от вулканично изригване. Когато вълната връхлита курорта Танджунг-Лесунг, по това време концерт там изнасяла популярна индонезийска рокгрупа. Часове по-късно, вокалистът на бандата Риефиан Фаджарсия публикува емоционално видео в "Инстаграм", в което съобщава, че басистът и мениджърът на групата са загинали, а съпругата му е изчезнала.

Местни жители разказват, че всичко се случило за секунди. "Бях вкъщи и гледах телевизия. Чух грохот, първо си помислих, че е вятърът. Отворих вратата и водата ме отнесе. Едвам успях да се измъкна, цяло чудо е, че все още съм жива", сподели свидетел на природното бедствие.

Сред оцелелите е и австралийски журналист. "Видяхме как вълната помита хора, преобръща коли и изкоренява дървета. Посетих няколко села, навсякъде има съобщения за загинали и за съжаление броят на жертвите вероятно ще продължи да расте", заяви Джеймс Масола.

Разрушени са стотици сгради. Много пътища са блокирани, а това затруднява работата на спасителните екипи.

Властите признаха, че не са успели да реагират навреме и предупредят за приближаващата вълна. Според експерти, тя е била предизвикана от подводни свлачища, образували се в резултат на изригването на вулкана Анак Кракатау.

Към момента няма данни за пострадали или бедстващи българи. Това съобщиха от Министерството на външните работи. Нашите сънародници могат да се обръщат денонощно към посолството на в Джакарта на дежурния телефон за връзка.

На територията на Индонезия живеят постоянно между 150 и 200 българи.