Състоянието на пътя и асфалта на мястото на катастрофата в Искърското дефиле са сред основните направления, по които тече разследването. 

Григор Григоров е един от най-добрите действащи рали състезател в България в момента с множество успехи и спечелени купи. Той провери пътната настилка и коментира опасностите, които крие фаталният завой, показа репортаж на Нова телевизия.

Състезателят е категоричен, че завоят е много коварен и дори секунда невнимание може да стане тежък инцидент, особено при тежки метеорологични условия, каквито е имало в събота по време на инцидента. 

"Самият завой сам по себе си е много опасен  - имаме спускане, най-вероятно при това време се е стичала река. Освен това завоят е с изнесена на платното мантинела, леко късен апекс, което затваря допълнително и утежнява ситуацията", заяви Григор Григовор.

По негови думи една двойна или тройна мантинела би могла да спаси живота на хората в автобуса.

Григоров обърна специално внимание и на пътната настилка. Категоричен е, че пътният участък привидно изглежда в добро състоения, но му прави впечатление, че асфалтът е доста износен и хлъзгав. Отводняване също липсва на много места.

При проверката са забелязани още критични участъци. Само на 300 м преди фаталния завой има друг, дори по-опасен.

Григор е категоричен, че институциите трябва да си вършат по-добре работата и да мислят за безопасността на хората, но и шофьорите трябва да внимават много повече.

"Искам да изкажа съболезнования на близките на загиналите. Шофьорите трябва да са много по-внимателни и да не разчитат на знаците и институциите, а да преценяват ситуацията", добави още той.