Над 100 души са били арестувани на протестите и безредиците в белгийската столица Брюксел. До сблъсъците се стигна заради смъртта на арестуван от полицията афроамерикански младеж, а в "екшъна" попадна и колата на краля на Белгия, съобщава БНТ.

Около 500 души протестираха и вчера следобед в Брюксел, а вечерта напрежението се повиши. Протестиращите запалиха полицейско управление и няколко полицейски коли, а униформените използваха водни струи срещу тях.

"Ако Ибрахима не беше чернокож, щеше все още да е жив", каза адвокатът на близките на 23-годишния младеж, който миналата седмица почина, след като беше задържан от полицията.

 Снимки вижте ТУК>>

Снимки: АР/БТА

Той е бил арестуван, след като се опитал да избяга от полицейска проверка. В ареста изпадал в безсъзнание. Откаран е в болницата, където умира. Според адвоката аутопсията е показала, че младежът е починал от сърдечен удар, имал е сърдечни проблеми.

"Полицаите обвиняват жертвата, за да оправдаят собствените си действия. Те разгласяват информация, която нямат право да огласяват, и се опитват да го очернят", коментира адвокат Алексис де Сваеф.

"Искаме правосъдие, очакваме разследване. Той никога не е имал проблеми, беше просто младо момче, не е имал проблеми с приятелите си или съседите", заяви Амаду Диало, приятел на семейството.

В момента се води разследване за непредумишлено убийство, за да се установи дали има връзка между действията на полицаите и смъртта на младежа.

Вътрешният министър на Белгия каза, че засега няма данни за неправомерни действия от страна на полицията.