Прокуратурата иззе болничната документация от детското отделение на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново във връзка със смъртта на 5-годишното момиченце от село Водолей.

Версиите на медиците и на роднините за причината за смъртта се разминават. За инцидента е образувано досъдебно производство. 

Назначена е съдебномедицинска експертиза за изясняване на причината за смъртта на детето , разпитани са свидетели. В случай, че се съберат доказателства за нечие виновно поведение , лицето ще бъде привлечено към наказателна отговорност, допълват от държавното обвинение.

Детето е постъпило за лечение в неделя по обяд с кашлица и затруднено дишане, но не е било с коронавирус. То е било придружено от дядо си. Преди това момиченцето е лекувано няколко дни в домашни условия с антибиотик. Започнало е да повръща и това е затруднило приема на лекарствата. 

"Това е причината детето да бъде доведено в болничното заведение. Направени са му кръвни изследвания, рентгенография на белите дробове и е прието с диагноза бронхиолит. Назначена е съответната терапия. В 17,30 ч. сестрата му поставила мускулна инжекция, на която то реагирало с плач, и продължила работата си в следващата стая", съобщи на брифинг д-р Галина Гарева, заместник-директор по медицинската част в болницата.

За да успокои детето, дядото дал на 5-годишното момиченце да хапне кренвирш, с който то се задавило. Започнало да повръща и се отпуснало, след което възрастният мъж веднага отишъл в съседната стая, за да извика медицинско лице. Сестрата се върнала и видяла детето отпуснато на леглото с белези от масивно повръщане наоколо и посиняло. Веднага го взела и го отнесла на ръце до стаята за интензивно лечение, където в този момент е била дежурната лекарка. Тя е обслужвала друго дете. Извикан е реаниматор и са започнати дейности по освобождаване на дихателните пътища на детето.

„Извършена е интубация, обдишване с амбу, сърдечно-съдов масаж, но сърдечната дейност не се възстановява“. В болницата има вътрешна проверка за смъртта на детето. Най-вероятната причина е задавяне с кренвирш, даден от дядото, посочи д-р Гарева: „От трахеята в хода на реанимационните мероприятия са извадени голямо количество от тези недосмлени продукти“.

Дядото Йордан Асенов обаче твърди, че между даването на колбаса и повръщането са минали поне 4 часа, а състоянието на момиченцето се влошило сред поставяне на инжекцията.

„Според мен инжекцията е причината. Докато я ударят, две минути е действала и тогава детето повърна и до там“, добави мъжът.

За инцидента болницата не беше уведомила полицията и прокуратурата, които се самосезираха от медиите. Семейството не е решило ще има ли съдебни претенции към болницата.

„Такива възможности нямаме да ги съдим. Те ще се защитят, винаги ще се защитят“, заяви Йордан Асенов.