Областният управител на Ловеч Светослав Славчев сезира окръжната прокуратура за изтичането на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта", а районната прокуратура се е самосезирала след медийните публикации за проблема, предаде БНР.

Повече от седмица продължава изтичането на амоняк от хладилната инсталация в предприятието, което се намира в непосредствена близост до училище, детска градина, ясла и два квартала.

Подобни сигнали имаше и през месец май, когато от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила и на практика предприятието не би трябвало да работи и да няма изпускане на амоняк.

Заради миризмата на амоняк в района около предприятието вчера кметът Корнелия Маринова призова чрез медиите компетентните държавни органи да предприемат действия за решаване на проблема. Тя дори обмисля да въведе частично бедствено положение в града.

"Проблемът с обгазяването на Ловеч вече излиза извън контрол, извън рамките на каквото и да е нормално положение. След издаването на предписанията, които са принудителни административни мерки, на практика излиза, че нищо не е свършено", заяви Маринова.

Днес областният управител Светослав Славчев сезира и прокуратурата.

"След като се запознах, че инсталациите са незаконни и не са преминали изпитание с лицензирана лаборатория, за да съхраняват и да работят с течен амоняк, прецених, че е по-редно да сезирам окръжната прокуратура, за да бъде инициирана нова проверка", заяви Славчев пред БНР.

Управителят на "Мелта" Андрей Тенев твърди, че в момента предприятието само зарежда инсталацията с амоняк и се подготвя за работа.

"Имаме документи, но няма на кого да ги представим, защото Държавната агенция за метрологичен и технически надзор ни блокира мейлите и не ни отговаря на телефоните", каза Тонев пред БНТ.

От ГД "Държавен технически контрол" пък заявиха, че има конкретно написани предписания, които предприятието не е изпълнило. Управителят на "Мелта 90" им изпращал някакви документи от 2019 г., които не важат за случая.

От прокуратурата съобщиха, че проверка по случая започва и икономическа полиция, а от вчера сертифицирана лаборатория на РИОСВ прави замервания на въздуха в района на предприятието.